New semester – New Text Books

Hello parents and friends.

We are excited to start our new semester. As we finish our current series of text books (the Let’s go series), we will be beginning our new books Reading with Writing.

英語村でも新しい学期がスタートしました!レッツゴーシリーズをテキストとして使用していたクラスに関しては、新しいテキスト「Skills World Reading with Writing」シリーズでのレッスンがスタートしています。

These new text books are a brand new release that we are looking forward to teaching, with a more condensed format allowing us to expand further upon the ideas presented in the lessons.

このテキストは新しく出版されたシリーズで、より充実した内容となっていますので、さらにレッスンを広げていけると考えています。

Unlike our previous books, these everything is contained in a single text book: Lessons, homework and a student created image dictionary.

前のテキストとちがい、 「テキスト」「ホームワーク(ワークブック)」「ピクチャーディクショナリー」が 1冊に入っています。

The biggest change is with the audio files. Previously they were provided with the book on a CD, this time they are available at www.oup.com/elt/oxfordskillsworld .

ただ、今回のテキストにはCDが入っていません。テキストの音源は www.oup.com/elt/oxfordskillsworld にアクセスしていただければ聞けるようになっています。

If anyone would like, we are able to burn a CD for anyone have a problem with the website.

ウェブサイトで音源を聞けない等の場合は、こちらでCDを作成してお渡しすることもできますので、お申し出く ださい。

–        The Tokushima Daiichi English Village Team

Update about our Project Courses

Project Course Progress Report

Over the last three months, our art students have been busy making:

3か月にわたり、アートクラスの生徒たちが取り組んだ作品は:

Paintings 絵  Sculptures 浮彫彫刻 and mirror boxes ミラーボックス 

During the August counselling week, all the Art Project creations will be displayed in our rooms and corridors. We hope you can drop by to see everyone’s great work.

8月のカウンセリングウィークに、これらの作品を英語村にて展示いたします。

ぜひ、素晴らしい作品を鑑賞しに来てください。

In the Drama Project class, our students have been learning English storytelling skills. In recent weeks, they’ve been using the new language to create and perform amazing short plays of their own.

演劇クラスでは、英語でのストーリーテリングを学びました。最近は、英語を使って、自分たちで短い劇を作り、演じています。

In the Programming Project, students have made computer quizzes, to test one another on spelling, punctuation, spacing and capitalisation. We have also created original animations, with English speech recordings.

プログラミングコースでは、お互いにスペルや正確さなどをテストしあうコンピュータークイズを作りました。また、英語のセリフをつけてオリジナルのアニメーションも作りました。

It’s been an amazing year on the project courses, with many great, imaginative ideas that have helped us to practise English. Keep up the good work, everyone!

今年度のプロジェクトコースでは、多くの創造的なアイデアで、実際に英語を使って学ぶことができ、とてもよかったと思います。生徒たちは、みんなとてもがんばってくれました!

The next phase . . . 次のステップは…

In September, we are launching two new twelve-week project courses.

9月には2つの新しいプロジェクトコースが始まります。

Leslie sensei, our expert chef, has designed a Food Culture course. English Villagers will study different countries, and make meals or do craft activities from each.

レズリー先生はプロのシェフで、フードカルチャー(食品文化)のコースを担当します。このコースでは、いろいろな国について学び、それぞれの国の料理を作ったり、工芸品を作ったりします。

We plan to study the cultures of Italy, Mexico, the U.S.A, India, and one other (currently top secret!) place.

イタリア、メキシコ、アメリカ、インドと、あともうひとつの国(まだ秘密です!)について学ぶ予定です。

We will also launch an art course about Moving Images. Our Villagers will make flip books, zoetropes and other animation devices, before filming a presentation to display on a home-made projector.

動くアートを中心にしたアートコースも始まります。パラパラ漫画、ゾーエトロープなど、アニメーション装置を作って展示します。また、展示のためのプレゼンテーションを録画し、自分たちで作成したプロジェクターで映す予定です。

We think these projects will be lots of fun, and create great opportunities for practising English.

今度のコースも、とても楽しく、英語を使ってレッスンできるよう構成しています。

They will be followed at the end of the year by a special short course on realistic picture drawing.

年末にはスペシャルショートコースもあります。

Thanks for your hard work over our first year. We can’t wait to see what everyone creates next.

1年目のコースもみんなのがんばりのおかげで無事終了します。ありがとうございました。

今後も、みんながどんなものを作ってくれるのか、とても楽しみにしています。

–        The Tokushima Daiichi English Village Team

  徳島第一英語村

 *幾つもの縦のスリットがついた外の円筒と多くの絵が描かれた中の円筒を回転させることによって、絵が動いているように見せる装置。

お盆休み

暑い日が続いていますね。
「お盆過ぎれば秋の風」と言いますが、ほんとに涼しくなるのか、今のところ信じられない感じです(笑)

さて、お盆期間中、英語村は、下記の通りおやすみになります。
8月12日(月)~8月19日(月)
また、カウンセリングウィークが8月20日(火)~8月24日(土)となっておりますので、通常レッスンは8月27日(火)から始まります。

振替レッスンがある方はカウンセリングウィーク中(8月20日(火)~8月24日(土))に振替レッスンをおこないますので、いつものレッスンがある曜日と時間にきてください。

天気予報によると台風が接近中とか…。
お盆の間はお出かけの方も多いと思いますが、どうぞお気をつけて。

Sunday Brunch, July 28 (with recipes!) (英語・日本語)

7月28日(日)、2回目のサンデーブランチを開催しました!すっかり晴れて、いい天気というより暑すぎるくらいの日でしたが、たくさんの人が来てくれました。
高校生や中学生の生徒さんも手伝いにきてくれて、おかげで、とっても楽しい1日でした!参加してくださったみなさん、お手伝いしてくれたみなさん、本当にありがとうございました!

レズリー先生の料理もおいしかったです!個人的にはアランチーニ(ライスコロッケ)とブルーベリーマフィンがお気に入りです!食事のあとはみんなでいろいろなゲームをしました。かろうじて勝ったので、ペナルティのミックスドリンクを飲まずにすんで、心の底からホッとしました(笑)

また楽しいイベントを企画しますので、ぜひご参加くださいね。

下記にサンデーブランチで出た料理のレシピがありますから、がんばって作ってみてください!おいしいですよ!

What a day!  

Thank you so much to everyone who came along to our latest social event. We really enjoyed spending time with you all, eating great food and playing games in English.

Also, thanks to the students who helped us prepare and serve. We couldn’t have done it without you.

We’ll let you know soon about our next fun event.

And now, as promised, here are the recipes from Sunday. We hope you’ll try them for yourselves. Don’t eat too much!

Crêpes with fruit and cream (serves 8)


Ingredients
2.5 cups water
2 tsp butter
2.25 cups plain flour
0.5 cups full cream milk
2 egg yolks
1.5 tsp salt
1.5 tsp sugar
50 ml oil (vegetable is OK; sunflower is better)
1 tin fruit
300 ml whipped cream
Method
Blend the butter, water, flour, milk, egg yolks, salt, and sugar until smooth. Pour the mix into a bowl.
Put a 12-inch non-stick crêpe pan or skillet on a medium heat and grease it lightly, using a crumpled paper towel. Repeat after every three or four crêpes.


Bruchetta
Ingredients Serves 8
1 Unit Baguette
1 Unit Tomato
0.5 Unit Onion (Spanish preferably)
5 gram Salt
5 gram Pepper
20 ml Balsamic Vinegar
5 gram Basil
10 ml Olive Oil
Method
Fine dice tomato(de-seeded) and onion, season(salt, pepper and some dried basil) and mix. This is your topping mix.
Slice the baguette and lightly toast the slices.
Now for the sauce: Mix equal quantities of balsamic vinegar and olive oil, then add some dried basil to taste.
When you’re ready to serve, spoon the tomato and onion mix onto the bread and add a little sauce on top.


Arancini
Ingredients Serves 24
3 tbls butter
2 cloves garlic
1.5 cups rice
4.5 cups Vegetable Stock
0.7 cups grated parmesan
1 cups mixed cheese(pizza cheese)
1 tblsp lemon juice
1 teasp parsley
1.5 teasp salt
0.25 teasp black pepper
2 cups panko
2 units 2 eggs
150 g Assorted Mushrooms
400 ml Vegetable Oil
Method
Cook rice in vegetable stock, garlic salt and pepper. Cool in fridge. (note: you are making a risotto, so add the vegetable stock mixed with hot water, bit by bit and keep stiring in until the rice is cooked.)
Pan fry mushrooms in garlic, parsley, butter, salt and pepper (Add a bit of water – just enough to cover the base of the pan, and cook until the water has evaporated).
When all is cool enough to touch, mix the risotto and mushrooms together well.
Take enough rice to make a ball that fits in your palm, roll it into a ball and flatten enough to put some pizza cheese inside, wrap the risotto around and roll into a ball. Repeat for all your risotto.
Next in 3 different bowls put plain flour, whisked egg and panko crumb(Season the panko with salt, pepper and parsley).
Place your first risotto ball into the flour, cover evenly then into the egg mix, and finally into the panko mixture.
Repeat until all your arancinni is covered.
Now in a large pot, heat up your vegetable oil to 180c. Carefully put in your arancinni, moving around in the oil to cook evenly.
Drain and its ready to eat.
Note: Please be careful deepfrying!


Potato Salad
Ingredients serves 10
400 grams Potato
1 sprig Spring Onions
100 ml Mayonnaise
2 units Eggs
5 grams Salt
5 grams Pepper
20 grams Parsley
80 grams Cheese
50 grams Parmesan Cheese
to taste Seeded Mustard

Method
Cook potatoes the day before, skin on. Finely slice the spring onions, and semi-hard boil eggs.
Then roughly mash the eggs(after peeling 😛 ), mix through the potatoes, spring onions, add mayonnaise, seeded mustard and season. Keep adjusting the mayonnaise and seeded mustard until you like the taste.
Bacon and Cheese Muffins:
3 tbsp / 50g salted butter
2 garlic cloves , crushed
2 cups / 200g grated cheddar cheese (Note 1)
DRY INGREDIENTS
2 cups / 300g plain flour (all purpose flour)
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda / bi-carb soda (Note 2)
1/2 tsp salt
WET INGREDIENTS
1 egg (large, about 60g / 2 oz) , lightly whisked
1 cup milk (full or low fat)
1/4 cup / 60 g sour cream (or plain yoghurt)
1/3 cup / 85 ml vegetable oil (or any plain oils, not olive oil)
1/4 cup finely chopped fresh parsley (Note 3)
1 garlic clove , crushed
150g Bacon (Diced and pan fried).


Instructions
Preheat oven to 180C/350F (standard) or 160C/320F (fan).
Place butter and garlic in a microwave proof bowl and melt in 30 second bursts. Mix.
Brush a 12 hole standard muffin tin generously with butter, being sure to slather with some garlic. Reserve some butter to brush tops.
Whisk Dry ingredients in a bowl.
Whisk Wet ingredients in a separate bowl(pan fry the bacon beforehand).
Pour Wet into the Dry ingredients bowl. Mix 8 times. Add cheese, mix as few times as possible just to incorporate remaining bits of flour – no more than 7 big stirs (secret to soft muffs).
Divide between 11 holes in muffin in (I use an ice cream scooper). Batter should be thick and fill muffin tin to top (if in ball shape due to scooper, leave as is). See video.
Bake for 22 – 25 minutes or until the muffins are golden and crusty and spring back when touched in the centre.
Remove onto cooling rack, brush with remaining butter (microwave again if needed) and cool slightly before getting stuck into them!


Muffins
Ingredients Serves 16
0.5 Cup butter
1 Cup sugar
2 units egg
1 teasp vanilla
2.1 cups flour
2 teasp baking powder
1 teasp salt
0.5 cup milk
400 gram frozen mixed berries, thawed and strained
For the Streusel:
0.25 cup butter, softened
0.25 cup brown sugar
0.25 cup white sugar
0.33 cup flour


Method
Preheat the oven to 190. Line a 12-cup muffin pan with muffin liners.
In a stand mixer or with a hand beater, beat the butter and sugar until fluffy, about 3-5 minutes. Add the eggs, one at a time, beating to fully incorporate each one before adding the vanilla.
In a separate bowl, combine 2 cups of flour, the baking powder, and the salt. Add this in 3 stages to the egg mixture, beating until just moist. Add the milk to the batter and beat slowly until just combined.
In a small bowl, dust the berries with 1 tbsp of flour. Gently fold the berries into the batter.
Spoon into a muffin tray, sprinkle the streusel ontop and bake at 190c for 20-25 minutes.

Cafe Week – Spring 2019 (英語・日本語)

Cafe Week – Spring 2019 was a huge success with ten individual cafes hosted over a five day period. We served three different types of cocktails (Shirley Temple, Roy Rogers, and California Sunrise), three different sandwiches (egg salad, ham and cheese, and peanut butter and jelly) and a wide selection of amazing desserts. Friends and family came to the English Village cafe space to sample the many tasty dishes our students had prepared.

5日間にわたり開催された「Cafe Week – Spring 2019」は、おかげさまで大成功に終わりました。カフェは全部で10店舗。メニューは、カクテル3種類(シャーリーテンプル、ロイロジャーズ、カリフォルニアサンライズ)、サンドウィッチ3種類(エッグサラダ、ハム&チーズ、ピーナッツバター&ジェリー)と、超おいしいデザートいろいろ。生徒たちが作ったおいしい料理を食べに、友達や家族の方が英語村のカフェに来てくれました。

Even if you missed Cafe Week this time around, we posted our chocolate chip cookie recipe online so you can get a taste of English Village Cafe Week at home. Bon Appétit!

今回カフェでお出ししたチョコレートチップクッキーのレシピをオンラインで公開しています。カフェウィークに来られなかったみなさんも、英語村カフェの味を作ってみてはいかがでしょう? Bon Appétit!

Chocolate Chip Cookie Recipe (英語)

There has been great interest in the chocolate chip cookie recipe we make at English Village. It’s a simple recipe, but it’s a good one. Try it out!

INGREDIENTS:

  • 380g flour
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp fine sea salt
  • 227g butter
  • 100g white sugar
  • 247g lightly packed light brown sugar
  • 2 tsp vanilla
  • 2 eggs
  • 340g semi sweet chocolate chips

DIRECTIONS:

  1. Preheat the oven to 180 ℃.
  2. In a bowl, add the white sugar, brown sugar, and butter. Mix until creamy (about 2 minutes).
  3. Add the egg and vanilla and continue mixing.
  4. Slowly add the flour, baking soda, and salt.
  5. Add the chocolate chips.
  6. Bake for 10 – 15 minutes or until golden brown.

Counseling Week (日本語)

5月の大型連休が終了し、世の中もいろいろ通常モードに戻ってきましたね。今週は、英語村のみんなも、忘れ物が少ないです(笑)

さて、5月26日(日)~ 6月1日(土)はカウンセリングウィークとなっていて、英語村のレッスンはおやすみになります。英語村はいつも通り開いていて、先生もいるので自習に来てくれてもOKなのですが、レッスンはおやすみです。この期間は、保護者のみなさまとの面談や、レビューチャレンジテストを実施させていただいております。

面談やテストをお申込みいただいた方には、個別にご連絡させていただいておりますので、どうぞよろしくお願いいたします。

Welcome Leslie Sensei! (日本語)

ハロー!オーストラリアのメルボルン出身で、プログラミングと調理師の資格を取得しています。妻と日本に来たのは7年前で、これまで、英会話学校やインターナショナルスクール、高校など、いろいろな所で英語を教えてきました。英語を教えるのは大好きで、特に英語村のような環境で教えることができるのは嬉しいです。ここでは、生徒はテキストに載っている英語を使うだけでなく、おもしろいプロジェクトやアクティビティを通して英語を学ぶことができるからです。さて、最後に私の趣味について。趣味は、妻と息子と一緒に日本のお祭りに参加することや、ハイキング、クッキングなどです。

Silly Science with David (日本語)

デイビッド先生のサイエンスイベント、みんなとっても楽しんでくれたようで、ほんとうによかったです!

デイビッド先生とレズリー先生は、イベントの前から、どんな実験がみんなに喜んでもらえるのか、熱心にリハーサルしながら相談していました。

片栗粉の実験が一番人気だったのかな?(笑)

空気砲も楽しそうでしたね!

ぜひまた、第二弾を企画したいと思っています。みなさん、楽しみにしていていくださいね!!

Hackathon ver 1.3 (日本語)

2019年Hackathon ver 1.3 at English Villageで、スクラッチの腕前を披露しよう!
グループに分かれて、テーマにそったアプリをスクラッチで作成してもらいます。
制限時間は2時間!完成させられるかな?
ご家族やともだち、見学したい方はWelcome!!
音楽と、スナックやドリンクを用意してお待ちしています。

  • 日時:2019年5月26日(日) 14時〜16時半
  • 申込締切:5月25日(土)
  • 参加費:無料
  • 対象年齢:小学生から

参加希望の方は、先生かマネージャーに連絡して下さい。

  • TEL: 088-655-0303
  • MAIL: info@englishvillage.jp